מהו רגש
רגש הוא דחף ספונטאני הגורם לנו להגיב ולהיענות לו בהתאם לכמות הריגוש שנוצר, זהו תהליך ביוכימי הנוצר עקב גירוי פנימי או חיצוני.
רגשות הם חלק חשוב אצל בני האדם ויש להם ערך גבהה בקיום האנושי. יש רגשות שליליים כמו תחושת פחד המאפשרת להתכונן היטב לנסיבות החיים. כמו לחץ לפני מבחן המעלה את הפרמטרים של לחץ הדם והדופק. או פחד המאותת לברוח, מאיום כמו מגפה מלחמה או פיגוע.
יש רגשות חיוביים הדוחפים אותנו להתנהג באמות מידה נורמטיביות. כמו קשר משפחתי אנושי, קשר חברתי או קשר על רקע רומנטי.
לכל רגש יש חוויה סובייקטיבית של האדם הבאה ליידי ביטוי בגוף הפיזי
כעס, שנאה,קנאה,תסכול,בושה גורמים לכיווץ שרירים דריכות והרגשה לא נעימה.
שמחה, אושר,אהבה, תקווה, נינוחות כל אלה גורמים לסוג של הרפיה.
ויסות רגשי
יכולת של האדם לשלוט ולנהל את עוצמת הרגשות שהוא חווה לאותו מצב נתון.
כאשר יכולת הוויסות הרגשי לקויה, התגובה תהיה מוגזמת לכל דבר קטן וחסר משמעות, או אדישות כלפי סיטואציה בעלת משמעות. אצל ילדים נראה התקפי זעם ובכי. בהתרגשות התגובה תהיה בלתי נשלטת. חוסר בוויסות הרגשי מבטא סיכון בתחום החברתי רגשי, והתוצאה תקשורת לקויה הבאה ליידי ביטוי בריבים וויכוחים עם עמיתים לעבודה, בחברה ובני משפחה.
השפעה על הגוף הפיזי
בזמן כעס – דם זורם לידיים הלב פועם במהירות, נוצרים הורמונים מיותרים של דחף ואנרגיה לצורך פעולה נמרצת.
בזמן פחד – דם זורם לשרירי השלדיים הגדולים ואוזל מהפנים, הגוף קופא. מעגלים במרכזים הרגשיים מפעילים זרם הורמונים המשדרים לגוף כוננות ופעולה.
בזמן אהבה – יש התעוררות של המערכת הפרא סימפתטית. "תגובת הרגיעה מייצרת רגשות עדנה ורוך.
בזמן הפתעה – הרמת גבות לצורך הרחבת היקף הראייה והכנסת אור רב יותר לרשתית וקבלת מידע על האירוע הבלתי צפוי
בזמן עצב – ירידה ברמת האנרגיה וההתלהבות לקראת פעילויות החיים, במיוחד בילויים ותענוגות. כאשר העצב מעמיק, הופך לדיכאון וחילוף החומרים מואט. מתחילה נסיגה שמטרתה הסתגלות לאבדן משמעותי ותקווה שהכזיבה.
חוסר בוויסות הרגשי
דימוי עצמי נמוך – מעורר את המתמודדים במשובים שליליים מול החברה בה הם חיים. יש קושי בקריאת המפה, בשל חוסר ההתאמה והסיטואציה. בדרך כלל החוויה היא האשמה של הסביבה, אין יכולת לקחת אחריות. יש קושי לעמוד בלחצים פשוטים ובהקשבה לחברה. הכנת שיעורים, עמידה במטלות יום יומיות במסגרת העבודה ובחיי הבית והמשפחה.
יחסים בין אישיים – על מנת ליצור הרמוניה ויציבות במערכות יחסים בתוך כל חברה, מקום עבודה קשר זוגי או קשר משפחתי, יש צורך בוויסות רגשי גבהה. למתמודדים עם קשיי ויסות רגשי יש קושי בשימור מערכות יחסים בכל זמן נתון של החיים, ילדות ובגרות. במקרים כאלה נראה קונפליקטים, עליות וירידות של סערת רגשות, ולסיום אכזבה והתרחקות.
קושי להביע חוויות רגשיות- למתמודדים עם קשיים בוויסות הרגשי אין יכולות ללמוד כיצד לסמוך על עצמם. אצל רובנו התהליך הרגשי הוא אוטומטי בגלל למידה ישירה ועקיפה כמו נסיון שנרכש לאורך החיים. הראדר ,תחושת בטן או אינטואיציה אינם קיימים אצל המתמודדים עם קשיי וויסות רגשי, וזה גורם לתסכול עם תחושת סבל וחוסר משמעות לחיים.
תגובות אימפולסיביות – המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי נוטים לבחור באחד הקטבים. שימוש בהרמת קול כמו צעקה, במטרה לקבל התייחסות ותמיכה מיידית מהסביבה או התעלמות לכל מה שקורה בסביבה. אין אמצע, יש חוסר פרופורציה בלתי מאוזנת בינם לבין עצמם ובין הסביבה.
איך מנגנונים עובדים – מנגנוני הגנה אנה פרויד
מנגנוני ההגנה השונים אינם מאפיינים אך ורק את האדם החולה בנפשו, הם מתקיימים בצורה כזו או אחרת אצל כל אדם ואדם והם אף בעלי ערך הסתגלות ניכר.
ישנם מנגנוני הגנה יעילים המחזקים את הפרט ולעומתם אחרים המחלישים את יכולותיו. לחלק ממנגנוני ההגנה תפקיד חשוב בחייהם הבריאים של בני אדם, כשם שחרדה היא תחושה חיונית לכל אורגניזם מסתגל ובריא בהיותה אות אזהרה מפני סכנה, כך גם מנגנוני ההגנה הבוגרים הכרחיים לאדם. למעשה, מצבים פסיכוטיים נתפסים לפעמים כעדות להיעדרם של מנגנוני הגנה מספקים.
מנגנוני האדם הבריא גמישים ואינם גוזלים ממנו אנרגיה.
לעומת זאת מנגנוני האדם החולה גוזלים ממנו אנרגיה. בזמן כעס, חרדה,פחד או עצב,
נוצרים הורמונים מיותרים של דחף ואנרגיה לצורך פעולה נמרצת.
טיפול
מטרת הטיפול, היא להביא לכך שהמטופל יהיה מודע לאופן השימוש שהוא עושה ביומיום במנגנוני ההגנה השונים, חיוביים ושליליים, על מנת שיוכל לבחור את אלו מבניהם התורמים להסתגלות מוצלחת. ללמוד לוותר על מנגנונים הפוגעים בהסתגלות טובה. וויתור הוא כלי משמעותי בטיפול.
כמטפלים עלינו לזהות את המנגנונים, אין התערבות, רק חיזוק מערך כוחות הגוף.
העבודה בגישת אלבום נעשית בכמה מערכות – גוף/ תנועה רגש, חשיבה, חושים / מגע
תחילת העבודה בחשיבות עליונה לתת למטופל את המקום הבטוח. בכל מפגש המטפל והמטופל יושבים על הרצפה ביחד. החוויה כבר מתחילה, כולנו שווים והעבודה זורמת בגבהה העניים.
תנועה – דרך העבודה המשותפת לומד המתמודד להכיר את העוצמות והחולשות. מה היכולות ואיך התנועה גורמת לגמישות מחשבתית. תוצר הלוואי של התנועה הוא גמישות, ומשם פורצת התודעה.
רגש – דרך הרגש לומדים לנפות רגשות שלליים וחיוביים. דרך מסכות, ציורים, משחקי חיות וקלפים השלכתיים.
חשיבה – דרך עבודה במשחקים פשוטים ולא מסובכים כותבים מציירים ומריעים לתוצאות פשוטות.
חושים – בתוך הקליניקה למדתי לזהות את השיתוף בין הרגשי והחושי. עבודת שיאצו מרגיעה, נשימות, ומדיטציה לוקחת את המטופל למקומות עם חוויה שכייף להיות כמו כולם. יש התעוררות בתודעה.
הרגש הוא התחום שגירויו יכול ליצור הכי הרבה הפרעות מכל גירוי אחר, בעיקר ביכולת הקשב והריכוז.
בואו לעשות שינוי אני כאן בשבילכם,
חנה איבר מטפלת בשיטת אלבאום במודיעין. שיחת יעוץ והתאמת תכנית ללא עלות 050-7388142