החושים הם כלי עזר לקיום האדם והחי בחיי היום יום.
ויסות חושי – עיבוד סנסורי
חושים – החושים הם כלי עזר לקיום האדם והחי בחיי היום יום. ללא כלים אלה האדם לא יכול לשרוד ולהתקיים. החושים קולטים מיידע ומוסרים מידע מהסביבה ולסביבה.
דרך מערכת העצבים המרכזית, החומר מתורגם לפעולה בגוף החי, ובשפה המקצועית – עיבוד סנסורי. הוויסות החושי הוא שלב בתהליך ספציפי שעוזר לאדם לקיום יום יומי. האחראית לוויסות היא מערכת העצבים המרכזית, אך לא תמיד זה יכול להתקיים.
החושים אחראים על הרבה החלטות שאנחנו מקבלים בחיים, ומצד שני מזהירים אותו על סכנות מיידיות. החלטות האם ללבוש מעיל ביום גשום? האם לצאת החוצה לשחק עם חברים במגרש המשחקים, להתנדנד בחוזקה בנדנדה להסתובב בקרוסלה מבלי לעצור אותה לעולם. מבחינת הטעמים והתזונה החושים מאותתים ומזהירים אותנו ממזון, קר, חם, או מזון במרקמים שונים כמו גלידות, תותים ואפרסקים.
בתחום ההרחה החושים יודעים להזהיר אותנו מריחות לא נעימים כמו גז דולף ומריחות נעימים כמו בישול אפיה בשמים וסבונים.
מהי הפרעה בויסות חושי ?
מצב שבו הילד מתקשה לווסת את עוצמת התגובות ההתנהגותיות לגירויים חושיים שנקלטים מגופו ומסביבתו ביומיום. כאשר יש קושי בתפקוד היומי רק אז נדרש טיפול.
גורמי סיכון חישת חסר/יתר
הפרעה ביוכימית במוח שאינה מאפשרת לווסת את החוש.
תגובה גופנית לטראומה רגשית שהאדם עבר.
גנטיקה
הריון בסיכון – הרעלה
ווירוסים וזיהומים
טראומה בגלל חוסר חמצן בזמן הלידה.
סוגי הפרעה
כל חוש יכול לתפקד בשלשה מצבים שונים:
- תקין
- חישת יתר
- חישת חסר
תפקוד תקין
מאפשר לווסת את החוש ,כך שהמוח קולט או סוגר את הגירויים הנקלטים. מתייחס או מתעלם לפי הצורך של האדם. במילים אחרות המיקוד מתאפשר לפרקי זמן קצרים או ארוכים ע"פ הצורך. יש סינון / פילטר. זהו תפקוד יעיל של מערכת העצבים המרכזית.
חישת יתר – הינה הפרעה בתהליך עיבוד החושים, לעיתים אף נקראת הפרעה באינטגרציה החושית. ההפרעה גורמת למטופל ירידה משמעותית באיכות החיים.
התמודדות ראשונה של המטופל במידה והוא מודע, היא קבלה עצמית. ולכן קל לעבוד עם המטופל ולהקל עליו.
במידה ואין מודעות יש קושי בהתמודות. האדם חש מבולבל חרד, מתוח בגלל הפער בין התוכן הפנימי כמו רגשות, תחושות, מחשבות לתוכן החיצוני שהסביבה מייצרת.
לרוב אדם כזה ירגיש חוסר הבנה למה שמתרחש אצלו. על בסיס זה מתרחש פער הולך וגדל במהלך השנים בין המטופל לסביבתו.
איך זה בא לידי ביטוי
במצבים שהאדם שומע את כל הצלילים והרעשים הקיימים בסביבה בו זמנית. כיתה מרחב ציבורי, הרחוב הסמוך או הכיתה מעבר לקיר המשותף. המוח מתאמץ מאוד על מנת לנסות לתפקד תחת מטר הגירויים הבלתי פוסק אשר נקלט.
חישת יתר גורמת לקשי קשב וריכוז בעת החשיבה, בשל הצורך לנסות לווסת, את בליל הגירויים מחד, והרצון להתמקד בגירויים הנקלטים מאידך.
התגובה מתבטאת בתגובה מוגזמת, עוצמתית, מהירה או ארוכת טווח לגירוי חושי. למשל, רתיעה ממגע במרקמים שונים, הימנעות ממקומות רועשים והומים, ולעתים אף תוקפנות בתגובה למגע לא צפוי.
ישנם מצבים שהמטופל לא רוצה שינוי. יש קושי לקבל שינוי ולצאת מאזור הנוחות
מדוע לא רוצים שינוי
חוסר הרצון נובע מהפחד לאבד את יכולת החישה הייחודית שלהם. זה שלהם בלבד. במצב כזה, יש להנחות ולהסביר כי לא ניתן לאבד את יכולת החישה, אלא רק לווסת אותה. לאחר שהאדם לומד לווסת את החוש הוא יכול להפעילו בחישה מקסימאלית או מבוקרת, על פי הצורך והעצמה.
חישת חסר – הינו מצב בו החוש מתקשה לקלוט בעצמה המספיקה להבנה או פענוח. הגירויים הנקלטים,כמו שמיעה נמוכה, ראייה לא טובה, העדר יכולת הרחה. במצב של חישת חסר האדם צריך להתאמץ על מנת להצליח לקלוט את הגירויים. ההתעלמות או חסר הקליטה, יכולים להביא את האדם למצב של סכנה הישרדותית. התגובה פחותה, אטית או חסרה לגירוי חושי. למשל, הילד יכול להיראות אדיש או לא ערני לסביבתו, מגיב באטיות, לא שם לב בזמן אכילה שפרצופו מלוכלך, ולא משתתף בשעת מפגש.
טיפול
את הטיפול ברגישות יתר/חסר מרכזים סביב חשיפה הדרגתית של החוש ,לגירויים הגורמים לתחושת רגישות היתר.
תוך כדי חשיפה מלמדים את האדם להרפות את עצמו ברמת השרירים, הנשימה והעניים.
ככל שהמוח יצליח לקלוט את הגירוי החושי, ובו זמנית ילמד להישאר רגוע במערכות הגוף השונות, כך ימנעו התגובות האוטונומיות וישתפר מצבו של המטופל
תופעות לוואי לטיפול – בזמן שהגוף והמוח לומדים לווסת את החוש
*קושי בתפיסה המרחבית
*קושי לשמור על שקט ושלווה, התפרצויות זעם
*קושי בריכוז החשיבה
*קושי להירדם ולישון בצורה רגועה
*מתח גופני מוגבר, אזורי גוף מתוחים ומכווצים
יש לידע את המטופל שהתפקוד ישתכלל ויחזור להיות תחת שליטה ללא תופעות לוואי, ברגע שהמוח ילמד את הוויסות הנכון של החוש.
סיכום
שיתוף פעולה של ההורים מצריך המון אורך רוח, סבלנות וסובלנות. מצד אחד יש מצבים שגם להורה יש קושי בוויסות החושי (תורשה) ומצד שני יש חוסר ידע איך פותחים את מעגל הקסמים ויוצאים ממנו ללא נזקים. לא מזמן שמעתי הרצאה בנושא יוגה ומדיטציה. כמה זמן צריך על מנת להגיע לתוצאות טובות. התשובה הייתה מאוד פשוטה. אין פה תוצאה כמו חיבור וחיסור. יש עבודה על הגוף והנפש, יש עבודה של ההורה עם ושל הילד. העבודה היא קבלה עצמית שלא מאבדים את החישה אלא לומדים לווסת אותה במינון הנכון על מנת לקבל חיים עם רווחה.
בואו לעשות שינוי אני כאן בשבילכם.
שיחת יעוץ והתאמת תכנית ללא עלות 050-7388142 – חנה איבר מטפלת בשיטת אלבאום במודיעין והסביבה